Hackaton Code Camping

Overheidsdata uit logge systemen trekken en op een dienblaadje aanreiken aan het grote publiek. Hackers en instellingen gingen zaterdag aan de slag in Overhoeks.

“Die data is niet van de overheid, maar van iedereen,” zegt Alper Çuğun van medeorganisator Hack de Overheid, een collectief dat in dit soort operaties is gespecialiseerd. “De gewone mensen hebben geen idee hoe ze erbij kunnen.” Hij stapt over de dikke glasvezelkabels heen die de vloer sieren van het leegstaande Overhoeksgebouw aan het IJ. In opdracht van drie ministeries en in samenwerking met de Waag Society is het voormalige Shell-gebouw voor één dag omgetoverd tot hackersbolwerk ‘Code Camping’. Faciliteiten heeft het gebouw niet, dus die zijn geimproviseerd. De internetkabels zijn doorgetrokken vanuit het gebouw aan de overkant, een aggregaat levert elektriciteit en mobiele Dixie toiletten voorzien in sanitair.

“Met een opkomst van een kleine tweehonderd man komen er vandaag zeker fantastische dingen uit,” zegt Çuğun. “De mensen hier kunnen in één middag een website bouwen die beter in elkaar zit dan de gemiddelde overheidswebsite.”
Hij wijst op het vorige evenement toen het ze lukte om de dataset van de Kamer van Koophandel te kopieren. “Die website was alles behalve toegankelijk. Zo was de website alleen overdag beschikbaar. We hebben de gegevens toen gekopieerd naar openkvk.nl, waar je wel 24 uur per dag bij de informatie kan.” Tevreden kijkt hij de grote zaal rond die volstaat met houten tafeltjes bezaaid met laptops en kabels. Voornamelijk jongemannen, veel met bril, enkele met capuchon, zitten gebogen over hun toetsenbord. Hier en daar loopt iemand rond met een stekkerdoos over zijn schouder.

Volgens bezoeker Douwe is het geen onwil van de overheid, maar vaak onkunde dat data niet beter beschikbaar zijn. “De overheid werkt soms nog met systemen die zijn gebouwd in het oude besturingssysteem DOS. Doordat ze niet met de tijd zijn meegegaan, zitten de gegevens nu opgesloten in een verouderd systeem, waardoor de data moeilijk is over te hevelen. Dat kost tijd en geld. De overheid kiest dan liever voor wat minder transparantie.”

Volgens Gregor Abbas van de Waag Society is het vrijgeven van datasets juist gunstig voor de overheid en krijgt ze dat ook steeds beter door. “Het vrijgeven van data kan een enorme stimulans geven aan de economie. Volgens een schatting van de Europese Unie gaat het om 27 miljard euro per jaar. Ontwikkelaars kunnen ontzettend veel geld verdienen als ze de data door middel van handige applicaties toegankelijk kunnen maken voor het publiek. Bovendien hebben burgers recht op die data, aangezien ze belasting betalen voor het verkrijgen ervan.”

Een aantal groepjes in de zaal doet mee aan de programmeerwedstrijd ‘Apps voor Nederland’: degene die de beste applicatie maakt met overheidsdata wint een prijs. Bij de eerdere wedstrijd Apps for Amsterdam won de mobiele applicatie de Energielabel app die van elk gebouw de energiegegevens op een rijtje zet. Ook Peezy kreeg een prijs, een applicatie die de weg wijst naar het dichtstbijzijnde toilet en meteen ook recensies toont van het toilet.

Hacker Floor Terra zit achterin de zaal ontspannen achter zijn laptop. Hij is nu “even met gegevens van de NS bezig”, maar richt zich normaal gezien meer op privacy issues. Hij vindt dat mensen beter op de hoogte moeten zijn welke persoonlijke gegevens bedrijven en overheden hebben van de burgers. Onlangs kwam hij erachter dat T-mobile een vijftienhonderd pagina dik dossier heeft met gedetailleerde lokatiegegevens over hem. “Dat hebben ze dus van al hun klanten.” Zijn verzoek om de gegevens in te zien werd geweigerd, terwijl ze dit volgens de wet toch ook echt verplicht zijn, stelt hij. Wat hij van plan is, zegt hij niet, maar hij laat het er in ieder geval niet bij zitten. Terra heeft eerder al eens de code online gezet waarmee data van de College bescherming persoonsgegevens (CBP) gescraped (verzameld en gekopieerd) kon worden. Opencbp.nl heeft dit vervolgens daadwerkelijk gedaan. “Zij horen bedrijven te dwingen om inzicht te geven in de persoonlijke gegevens die ze verzamelen van klanten. In de praktijk doen ze dit niet. Ik zag dat Hyves nog staat geregistreerd onder hun oude naam, die ze hadden voordat ze groot werden. Niet bepaald up-to-date.”

Advertisement

2 responses to “Hackaton Code Camping

  1. Leuk artikel, jammer dat ik de krant niet heb gekocht. Een kleine correctie: Ik heb inderdaad het meldingenregister van het CBP gescraped, maar ik heb ze niet online gezet. De juristen van het CBP hebben mij duidelijk gemaakt dat ik dit niet mocht doen. Bovendien wil ik niet de eer stelen van de echte persoon achter OpenCBP.

  2. Pingback: Code Camping Klaar | Hack de Overheid!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s