iPad 2 voordelen en nadelen

Gadget-freaks knijpen in hun handjes. De veelbelovende iPad 2 is te koop in Nederland. De verwachtingen zijn hoog. Op internet circuleren filmpjes van kopers die niet alleen voordelen, maar ook nadelen belichten.

iPad 2 backlight bleeding

Zo hebben meerdere kopers al last van ‘backlight bleeding’, licht dat doorsijpelt aan de zijkanten van het scherm.

Vorm

De nieuwe iPad is met zijn 8,8 mm een derde dunner dan zijn voorganger. Hij is ook een kleine honderd gram lichter dan zijn voorganger. Het beeldscherm en de beeldresolutie zijn hetzelfde gebleven (1024 x 768) en ook de beeldverhouding (4:3) is gelijk gebleven. De iPad 2 is zowel in zwart als in wit te verkrijgen. Het apparaat is gemakkelijk aan een (HD-) televisie aan te sluiten.

Een futuristische magnetische hoes is bijleverbaar, die aan het beeldscherm kleeft en de machine door middel van een sensor automatisch in de slaapstand zet. De hoes is aan de binnenkant voorzien van een speciale stof om het scherm schoon te houden en is oprolbaar, zodat hij als standaard fungeert om de iPad op te zetten.

Twee camera’s

Een van de grootste verschillen is dat de iPad 2 met een tweede camera is uitgerust. Eentje aan de voorkant en een aan de achterkant. De camera aan de voorkant maakt het eindelijk mogelijk om te videobellen op de iPad. Volgens de Consumentenbond zijn beide camera’s te beperkt voor goede foto’s.

Inhoud

De iPad 2 is een stuk krachtiger dan zijn voorganger. Op papier zelfs twee keer zo snel. Hij is voorzien van een nieuwe A5 processor met in plaats van één, twee rekenkernen die beide op 1 GHz draaien.
Ook grafisch gezien is de iPad 2 veel krachtiger. Apple beweert dat hij 9 keer sneller is dan de eerste versie. Dit maakt het apparaat een stuk geschikter voor het spelen van 3D-spellen en het downloaden van intensieve grafische apps. Het beeld is vloeiender, heeft meer detail en de wachttijden bij videobewerking zijn korter.

Ook heeft de iPad 2 een ingebouwde gyroscoop. De machine merkt het wanneer hij plat ligt, wanneer hij op een lange zijde staat en wanneer hij op een korte zijde staat. Dit geeft nieuwe mogelijkheden in het besturen van games en apps.

Apple beweert dat de accuduur gelijk is gebleven, tussen de acht en tien uur.

Nieuwe apps voor iPad

Apple introduceert twee nieuwe apps voor de iPad: iMovie en GarageBand. Met iMovie kunnen iPad 2-gebruikers filmpjes opnemen en bewerken en het materiaal vervolgens op YouTube, Facebook of Vimeo zetten of op een Apple apparaat bekijken.

Met GarageBand verandert iPad in een verzameling instrumenten en een opnamestudio met 8 sporen, zodat je met Multi-Touch-bewegingen muziek kunt maken met keyboards, gitaren en drums op het scherm. Apple durft te zeggen dat je nu geen muzikant meer hoeft te zijn om muziek te kunnen maken :-p

De gebreken

Met de komst van de iPad 2 werd gehoopt op verschillende verbeteringen ten opzichte van de iPad 1. Maar niet alle verwachtingen zijn waargemaakt. De nieuwe iPad heeft bijvoorbeeld nog steeds geen USB-poort. Fysiek contact met andere (massa-opslag) apparaten blijft onmogelijk. Ook heeft Apple een SD-geheugenkaart achterwege gelaten, waardoor alle dataverkeer via draadloze verbindingen moet plaatsvinden.

Ook lijkt de reflectie in het scherm nog steeds niet te zijn verholpen. Dit was een groot probleem bij de iPad 1 dat veel klachten opleverde. Een opvallende keuze van Apple dus om hier niets aan te veranderen.

Verder hadden kenners verwacht dat de iPad 2 geleverd zou worden met het nieuwste mobiele besturingssysteem van Apple, iOS 5. De iPad 2 draait op de eerdere versie 4.3.

De camera’s zijn nog steeds niet uitgerust met flitser en hebben geen autofocus. De liefhebbers vinden het ook jammer dat de resolutie niet is verbeterd ten opzichte van de eerste versie.

Een test van de Consumentenbond concludeert dat de iPad 2, ondanks het reflecterende scherm en de lage resolutie, een ‘waardige opvolger’ is die de concurrenten het nakijken geeft. Bezitters van een iPad 1 die het niet erg vinden om niet het nieuwste van het nieuwste te bezitten, kunnen voorlopig prima uit de voeten met de eerste versie. De prijs van de goedkoopste iPad 2 ligt iets onder de 500 euro.

Advertisement

2 responses to “iPad 2 voordelen en nadelen

  1. Een futuristische magnetische hoes,hoe is dat gesteld voor mensen met een pacemaker ???????
    Is dat getest cq over nagedacht,of dat invloed op de werking van de pacemaker heeft .
    mvgr

  2. Superb materials here on wordpress.com, dude.

    I actually like what you have accrued in this article, certainly like what you’re thinking and the way through which you assert it. You’ve taken the effort to make it all at once entertaining and intelligent.
    I think I can gather a lot from you. A helpful blog indeed.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s